20 GST Interview Questions and Answers

    1
    14

    GST Certification

    Goods and Services Tax in India means a tax, an indirect tax to be precise that replaced many indirect taxes such as Value added tax, Service tax, Excise Duty, etc. The Parliament passed the Goods and Services Act on 29th March 2017 and this act was implemented on 1st July 2017.

    GST is levied on every supply of goods and services. GST Law is a multiple-stage, all-inclusive, end-based tax that gets added to every stage of value addition to the said product/service.

    The GST journey kick-started in the year 2000 during the then PM Mr. Atal Bihari Vajpayee where a committee was formed to draft the law. It took a good 17 years for this law to evolve. Finally, in 2017, the GST bill was passed in the Lok Sabha and Rajya Sabha.

    GST certification is as beneficial to anyone as any other certification for any GST practitioner.

    As GST is a landmark shift in the tax system this has become an important topic for any discussion and being aware of this is absolutely necessary for this era. This becomes an important topic to be checked on any student for their knowledge and awareness about the same as each day you buy a simple product it may have a GST levied on it which in the normal course we may not notice and hence the interviewers expect a basic knowledge about GST by the interviewee. 

    A GST Certification will be beneficial to a candidate who is planning to pursue a career as a GST practitioner. 

    An accountant or an individual with GST certification from a finance background who handles all GST compliance and looking for a better job should go through the details shared in this information.

    Let us understand 20 Questions that can be asked in an interview on GST:-

    Question 1:- What do you understand about a “taxable event” under GST?

    Answer:- On Intra-state CGST & SGST will be levied and on Inter-state IGST will be levied on all supplies. The sections charged are section 7 (1) of the CGST/SGST Act and Section 4 (1) of the IGST Act.

    Question 2:- The reverse charge mechanism is applicable only to services and not for goods. (True/False)

    Answer :-  False. The reverse charge mechanism is applicable to both goods and services.

    Question 3:-  What is your understanding of remission of tax/duty?

    Answer:-  This means that the taxpayer is relieved from the obligation to pay the tax in case the goods are lost or damaged due to any natural calamities. It has to be noted that the remission is subject to certain conditions laid down.

    Question 4:- Is remission allowed under GST law?

    Answer :- Absolutely. Section 11 in the Model GST law permits tax remission on the supply of goods.

    Question 5:-  Is Composition Tax collected from customers?

    Answer:- No. The person taxable under the composition scheme cannot collect tax and also to be noted that he will not be able to issue an invoice.

    Question 6:- What is the threshold for opting to pay under the composite scheme?

    Answer:- The threshold is 50 lacs in aggregate in a financial year

    Question 7:- What can be the penal charges if a taxable person violates the condition and is not eligible to pay tax under the composition scheme?

    Answer:- The taxable person who was not eligible to pay tax under the composition scheme would have to pay tax interest and in addition a penalty equivalent to the tax amount section 8(3) of MGL.

    Question 8:-  Who authorizes to levy GST?

    Answer:-  Constitution (101st Amendment)Act 2016, Article 246A granted the authority to parliament and the state legislatures to make laws with respect to GST.

    Clause 2 of Article 246A read with Article 269A  gives the sole right to the Parliament to legislate with respect to the inter-state.

    Question 9:- “Input” what is this term in GST?

    Answer:- GST levied on purchase in Input GST.

    Question 10:-  What is GST Payable?

    Answer:- GST Output – GST Input = GST Payable

    Question 11:- What is GST credit?

    Answer:-  If the GST Output is less than the GST Input then its GST Credit. 

    Question 12:-  Differentiate between CGST, SGST, and IGST

    CGST:- Tax collected by the Central Government for an Intra-state sale i.e a sale happening in Maharashtra

    SGST:- Tax collected by the State Government for an Intra-state sale i.e. a sale happening in Maharashtra,

    IGST:- Tax collected by the Central Government for an Inter-state sale i.e a sale happening from Maharashtra to Kochi

    Question 13:- What do you understand about the GST Output?

    Answer:- GST Output is the GST levied on the sales also called the GST Liability

    Question 14:- Can you adjust CGST credit and SGST credit against each other?

    Answer:- No both cannot be adjusted against each other.

    Question 15:- List  3 disadvantages of GST?

    Answer:-  1) Too many returns need to be filed

      2)  Complicated filing returns

                    3) Computing is also tedious

    Question 16:-  Name some of the taxes that were replaced by GST?

    Answer:-  SericeTax, Central excise tax, Countervailing tax, Special countervailing duty, Value added tax, Central Sales tax, and more.

    Question 17:-  What is the difference you can see in the UPA’s GST and NDA’s  GST?

    Answer:- The main and important difference is that the Petroleum sector has been kept out of the GST circle. Liquor is exempted that is used for human consumption albeit tobacco and tobacco products will fall under GST.

    Question 18:- List the procedure of Adjustment of  IGST with CGST and SGST?

    Answer:- GST Input can be adjusted with IGST Output if:-

    1. Input IGST if exists
    2. Input CGST if exists
    3. Input SGST if exists 

    Question 19:- List the different invoices under GST

    Answer:- a) Same series number of invoices will start for local and central sales.

    b) Same series for sale to registered and unregistered person

    c) Tax invoice has to be issued to any kind of taxable sales

    d) Invoice for a sale of exempted goods

    e) Sale by a dealer not under composition scheme

    Question 20:- What are the implications if we purchase goods from unregistered dealers?

    Answer:- The person receiving the goods will not get ITC. Also, the people registered under composition schemes will have to pay tax under reverse charge.

    Henry Harvin GST Certification Course :-

    GST Certification

    Course Fees ( INR 12,500/-)

    A complete 360 – degree GST certification course gives a complete insight on GST regulations, rendered by stalwarts who speak on noted media platforms. Topics such as GSTR 3B, GSTR 1, GSTR 2A, E-invoicing provisions, know-how to take ITC  in case it is not reflecting are covered under this GST certification pr

    • GST Certification for a Practitioner is issued from Govt. of India Recognized Institute. 
    • 1st GST Practitioner Course in India, featured by top media houses.
    • Use this GST certificate for branding & identifying new opportunities.
    • Increase credibility, share GST Certificate on LinkedIn, Facebook, and WhatsApp

    Henry Harvin Accounts Academy is Popular for the GST Certification Course for all the GST Practitioners:-

    Trusted by more than 160 Corporates, including Apollo Tyres, Crompton, Mega Cabs, HDFC, Tata Power, Larsen & Toubro, Whirlpool, ICICI, JM Financial, Godrej, Hindustan Zinc, Honda, Berger Paints, Hero, Moserbaer, etc.

    Henry Harvin has been featured in Aaj Tak, Hindustan Times, India Today, Business World, and Mail Today

    Henry Harvin’s GST Training Institute is ranked as No#1 by BestCourseNews.com in Delhi and the best among the top 3 institutes in India

    18,000+ professionals in 23+ cities across India, Henry Harvin has a massive alumni network. 

    Henry Harvin is the first institute to launch the GST course in Dec. 2016.

    Conclusion:-

    GST certification is a certification where the GST practitioner always gets an edge over any other candidate of his caliber and Henry Harvin happens to be the best institute for getting certified from GST certification.

    Who will go for GST certification?

    Professionals who are in Finance or accounts background and need to handle the GST calculations can do this certification

    What is the duration of this certification?

    4 modules have to be completed. Online at your own pace and offline as per the schedules

    How interview ready do you need to be?

    Fully prepared the better you can perform at the interview table

    How many questions can the interviewer ask you?

    It usually depends on the interviewer what do they want to check from the interviewee. Maybe the knowledge of the person or how well-read the interviewee is.

    Is there any age limit for this certification?

    No

    1 COMMENT

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here